Toimistojen osoite ja palveluajat, puhelinnumerot

Haapaveden toimisto

Osoite: Vanhatie 45, PL 62, 86600 Haapavesi.
Puhelin: 044 7591 246, kurssi-ilmoittautumiset 044 7591 999, laskutus 044 7591 303.
Palveluajat: ma – to 10.00 – 15.00

Oulaisten toimisto

Osoite Puuparantola, Oulaistenkatu 5, 86300 Oulainen.
puhelin: 044 7591 503, kurssi-ilmoittautumiset 044 7591 999.
Palveluajat: ti ja pe 10.00 – 15.00

Opetusajat ja lomat opistossa

Opetusaika – Vapaan sivistystyön opetus

SYKSY 2018

Syyslukukausi alkaa viikolla 38 ja päättyy viikolla 48. Opetus käynnistyy ja päättyy porrastetusti. Kurssien yksityiskohtaiset tiedot löytyvät kurssitiedoista.

KEVÄT 2019

Kevätlukukausi alkaa viikolla 2 ja päättyy viikolla 16/17. Opetus käynnistyy ja päättyy porrastetusti. Kurssien yksityiskohtaiset tiedot löytyvät kurssitiedoista.

Opetusaika – Taiteen perusopetus

SYKSY 2018

Syyslukukausi alkaa viikolla 34 ja päättyy viikolla 48-50. Opetus käynnistyy ja päättyy porrastetusti. Kurssien yksityiskohtaiset tiedot löytyvät kurssitiedoista.

KEVÄT 2019

Kevätlukukausi alkaa viikolla 2 ja päättyy viikolla 20-21. Opetus käynnistyy ja päättyy porrastetusti. Kurssien yksityiskohtaiset tiedot löytyvät kurssitiedoista.

Huom! Syksyllä opetusta ei ole

 • syyslomalla viikolla 43, 22.10.–28.10.2018
 • pyhäinpäivän aattona pe 2.11.2018 klo 18.00 jälkeen
 • pyhäinpäivänä la 3.11.2018 ja itsenäisyyspäivänä to 6.12.2018
 • itsenäisyyspäivän aattona ti 5.12.2018 klo 18.00 jälkeen

Huom! Keväällä opetusta ei ole

 • talvilomalla viikolla 10, 4.3.–10.3.2019
 • kiirastorstaina 18.4.2019 klo 18.00 jälkeen
 • pääsiäislomalla pe 19.4.- ma 22.4.2019
 • vapun aattona ti 30.4.2019 klo 18 jälkeen
 • vappuna ke 1.5.2019
 • helatorstain aattona ke 29.4.2019, helatorstaina 30.5.2019

Ilmoittautuminen, opintojen alkaminen ja peruutukset

Voit ilmoittautua opintoryhmiin Internetin kautta (järjestelmään pääset yltä linkistä “tästä ilmoittautumaan ja opinto-ohjelmaan”) puhelimitse p .044 7591 999 tai joissakin tapauksessa kurssin alkaessa ensimmäisen kokoontumiskerran yhteydessä.

Internetilmoittautuminen la 1.7.2018 klo 9.00 – alkaen
Puhelinilmoittautuminen ti 13.8.2018 klo 10.00 – alkaen

ET VOI ilmoittautua tekstiviestillä tai vastaajapalvelun viestillä.

Alle 18 -vuotiaan ilmoittaa kursseille huoltaja.

Ilmoittautuminen on AINA SITOVA ja velvoittaa kurssimaksun suorittamiseen.

Ilmoittautumaan pääset oheisesta linkistä (siirryt kurssihallintojärjestelmäämme):

Ilmoittaudu kursseille tästä

Ilmoittautuessasi tarvitset kurssinumeron, jonka löydät kurssin nimen edestä. Lisäksi Sinun täytyy ilmoittaa nimesi, henkilötunnuksesi, osoitteesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi. On tärkeää, että annat ilmoittautuessasi kaikki pyydetyt tiedot. Henkilötunnus on pakollinen tieto laskutusta varten.

Noudata jokaisen kurssin kohdalla annettuja ilmoittautumisohjeita.

Otamme opiskelijat ryhmiin ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuessasi saat heti tietää, saatko kurssipaikan vai jäätkö varapaikalle. Vapautuvista opiskelupaikoista ilmoitamme puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköpostitse. Seuraa ilmoitteluamme.

Internet-ilmoittautuminen, kun olet jo asiakas

 1. Siirry sähköiseen opinto-ohjelmaan tästä linkistä.
 2. Valitse ruudun yläreunasta kohta ”Kirjautuminen”. Kirjaudu järjestelmään käyttäjätunnuksesi ja salasanasi avulla.
  • Käyttäjätunnus on yleensä sähköpostiosoitteesi
  • Jos olet unohtanut käyttäjätunnuksen, voit pyytää sen sähköpostiosoitteellasi kirjautumislomakkeen kohdasta ”Käyttäjätunnus tai salasana unohtunut?”
  • Jos olet unohtanut salasanasi, voit pyytää sähköpostiisi salasanan nollausohjeet antamalla käyttäjätunnuksesi kohdassa ”Käyttäjätunnus tai salasana unohtunut?”
 3. Tämän jälkeen pääset selaamaan kursseja ja ilmoittautumaan.

Internet-ilmoittautuminen, kun olet uusi asiakas

 1. Siirry sähköiseen opinto-ohjelmaan tästä linkistä.
 2. Valitse ruudun yläreunasta kohta ”Kirjautuminen”. Valitse avautuvalta näytöltä Rekisteröidy -painike.
 3. Täytä tähdellä merkityt pakolliset tiedot ja tallenna. Sinulle lähetetään tunnuksen aktivoimislinkki antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Toimi sen jälkeen järjestelmän ohjeiden mukaisesti.

Mikäli rekisteröityminen ei onnistu, tarkista vielä ettet ole rekisteröitynyt jo edellisenä vuonna. Tarvittaessa ota yhteys opistoon 044 7591 999.

Perheenjäsenen ilmoittaminen kurssille

Perheenjäsenen ilmoittaminen onnistuu kirjauduttuasi opinto-ohjelmaan. Valitse haluamasi kurssi ja klikkaa sen alla olevaa perheenjäsenen Rekisteröinti -painiketta. Ota yhteyttä toimistoon p. 044 7591 999, mikäli haluat ilmoittaa Internet-ilmoittautumisen kautta kursseille alaikäisiä perheesi jäseniä.

Kurssin alkaminen ja mahdolliset vapautuvat paikat

Emme lähetä erillistä tietoa kurssin alkamisesta. Mahdollisen kurssin peruuntumisen ilmoitamme puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköpostitse kaikille ennakkoon ilmoittautuneille.

Vapaita paikkoja voit tiedustella varsinaisen ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen p. 044 7591 246, Haapavesi, Kärsämäki, Pyhäntä ja Siikalatva tai p. 044 7591 503, Oulainen ja Merijärvi.

Opintoryhmän alkaminen ja peruuntuminen

Opintoryhmän alkaminen ja toimiminen edellyttää riittävää määrää maksavia osallistujia. Olemme laskeneet osallistujamäärät kursseittain kustannusten mukaan.

Opisto ei vastaa opistosta riippumattomista syistä johtuvista opetuskertojen peruuntumisista. Ilmoitamme opetuskerran peruuntumisesta mahdollisuuksien mukaan opiskelijoille tekstiviestillä.

Palvelumme helpottamiseksi muistathan ilmoittaa yhteystietojesi muuttumisesta! Pääsääntöisesti opisto ei korvaa yhden opetuskerran peruuntumista eikä se myöskään oikeuta kurssimaksun alennukseen. Pyrimme pitämään peruuntuneet opetuskerrat myöhemmin ilmoitettuna ajankohtana kauden aikan, mikäli niitä on enemmän kuin yksi.

Emme lähetä erillistä tietoa kurssin alkamisesta.

Mahdollisen kurssin peruuntumisen ilmoitamme puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköpostitse kaikille ennakkoon ilmoittautuneille.

Vapaita opiskelupaikkoja voit tiedustella varsinaisen ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen
p. 044 7591 246, Haapavesi, Kärsämäki, Pyhäntä ja Siikalatva
p. 044 7591 503, Oulainen ja Merijärvi.

Opiskelupaikan peruminen

Peruutuksesta on aina ilmoitettava opiston toimistoon:

p. 044 7591 246 Haapavesi, Kärsämäki, Pyhäntä ja Siikalatva tai
p. 044 7591 503 Merijärvi ja Oulainen.

Voit perua varatun paikan veloituksetta ilmoittautumisajan päättymiseen mennessä.

Laskutamme peruutusmaksuna 50 % kurssimaksusta, mikäli kurssipaikka on peruttu viisi (5) työpäivää ennen kurssin alkua.

Maksut, maksuvälineet ja opintosetelit

Laskutamme kurssimaksut sekä syksyllä että keväällä. Emme palauta kurssimaksuja.

Lähetämme laskun Sinulle kotiosotteeseen kurssin alkamisen jälkeen. Huolehdithan maksusta eräpäivään mennessä, maksamattomat laskut siirtyvät eräpäivän jälkeen automaattisesti perintätoimiston hoidettavaksi. Kurssimaksu on mainittu kyseisen kurssin kohdalla esitteessä ja internet-sivulla.

Opiskelijat hankkivat itse kurssilla tarvitsemansa materiaalit. Opettajan hankkiessa materiaaleja ja tarvikkeita hän perii tarvikemaksun opiskelijoilta.

Sisaralennus annetaan taiteen perusopetuksessa ryhmäopetuksessa opiskeleville saman perheen sisaruksille. Taiteen perusopetuksessa opiskelevien sisarusten lukukausimaksuista vähennetään 10 €. Alennuksen saaminen edellyttää sisarusten nimien ilmoittamista opiston toimistoon.

Aktiivialennus 20 € annetaan taiteen perusopetuksessa ryhmäopetuksessa opiskeleville, jotka opiskelevat yhtä aikaa kolmea tai useampaa taiteen perusopetuksen opintokokonaisuutta. Alennus 20 € annetaan kalleimpaan kurssiin.

Haapaveden kaupungin kulttuuriseteli käy maksuvälineenä, arvo 20€.

Kausikortit

Jokihelmen opistossa on käytössä kolme erilaista kausikorttia opintopassi, työttömien opintopassi ja vuorotyötä tekevien vuoropassi. Opintopassien tehtävänä on tukea opiskelijoiden monipuolista ja pitkäkestoista oppimista sekä terveyttä ja hyvinvointia.

Opintopassi oikeuttaa osallistumaan vapaan sivistystyön usealle pitkäkestoisille koko lukuvuoden kursseille, joiden syys- ja kevätlukukauden kurssimaksu on yhteensä alle 80 €/vuosi. Opetusohjelmaan on merkitty kurssit, joihin opintopassi käy. Passi oikeuttaa osallistumaan enintään viidelle kurssille, kädentaidoissa korkeintaan kolmelle kurssille. Opintopassi ei käy taiteen perusopetuksessa, yksilö-opetuksessa tai erikois- ja lyhytkursseilla. Passin voi lunastaa soittamalla toimistoon lukukauden alussa ennen kurssien alkamista. Opintopassin lunastanut opiskelija maksaa materiaali-, väline- tai polttomaksut käytön mukaan. Opintoseteliä ei voi käyttää opintopassin maksuun. Opintopassin lunastanut huolehtii opiskelupaikan perumisesta, mikäli on estynyt osallistumaan kurssille. Peruuttamattomasta opiskelupaikasta peritään 10 euron maksu.

Kausikortti Hinta, €
Opintopassi 170 €/lukuvuosi
Työttömien opintopassi 50 €/syksy 50 €/kevät
Vuoropassi 50 €/syksy 50 €/kevät

Opintopassin hinta 170 €, joka laskutetaan kahdessa erässä.

Työttömien opintopassin hinta on syksyltä 50 € ja keväältä 50 €. Työtön huolehtii siitä, että hän esittää toimistolle työ- ja elinkeinotoimiston todistuksen työttömyydestä ja ilmoittaa alennettuun maksuun oikeuttavan perusteen ilmoittautumisen yhteydessä.

Vuorotyötyötä tekevien liikuntapassi on kymmenen kerran kortti, joka oikeuttaa osallistumaan eri liikuntaryhmiin työvuoroista huolimatta. Opiskelija lunastaa vuoropassin toimistosta lukukauden alussa ilmoittautuessaan kursseille.

Työttömyysalennus on 50%, henkilölle, joka on työtön. Työttömyys todistetaan Kelan tai työttömyyskassan edellisen kuukauden maksutositteela tai työvoimatoimiston antamalla todistuksella. Merkintä pelkästään nettisivuille tai ilmoittautumislomakkeeseen kohtaan työtön ei oikeuta alennukseen. Alennusta ei myönnetä kurssimaksun laskun lähettämisen jälkeen.

Taiteen perusopetuksen vapaaopiskelijapaikat

Jokihelmen opistossa on vapaaopiskelijapaikkoja lukuvuodelle 2017–2018 seuraavasti: Haapavesi 2, Oulainen 2 ja Siikalatva 2 paikkaa, Kärsämäki 1, Merijärvi 1 ja Pyhäntä 1 paikka.

Jokihelmen opiston johtokunta voi myöntää opiskelijalle oikeudet opiskella taiteen perusopetuksessa ilman lukukausimaksua. Vapaaopiskelijapaikka myönnetään ensisijaisesti opiskelijalle, jos opiskelijan tulot eivät ylitä 1.533,57 € brutto/kk tai  perheen/huoltajien tulot eivät ylitä alla olevia tulorajoja:

Perheen koko* Perheen kaikki tulot €**
2 2 037
3 2 503
4 2 969
5 3 435
6 3 901
7 4 367
8 4 833

* Perheen koko = yhteistaloudessa asuvat vanhemmat ja taloudessa asuvat alaikäiset lapset
** Perheen veronalainen ansio

Johtokunta on tehnyt delegointipäätöksen rehtorille myöntää vapaaopiskelijapaikan ryhmäopetuksessa opiskelevalle opiskelijalle vuodeksi kerrallaan ensisijaisesti aikaisemmin harrastaneelle sekä aktiivisuutensa osoittaneelle opiskelijalle. Perhe voi hakea paikkaa oppaan lopussa olevalla hakemuksella 13.9.2018 mennessä. Hakemuksesta tulee ilmetä perheen verotulot 2016 ja/tai perheen maksukykyyn vaikuttavat seikat. Vapaa-opiskelijapaikan saaneille ilmoitamme asiasta henkilökohtaisesti. Hakemukset lähetetään osoitteeseen Jokihelmen opisto/rehtori Vanhatie 45, PL 62, 86600 Haapavesi. Käsittelemme hakemukset luottamuksellisesti.

Materiaali-, väline- tai polttomaksut opiskelija maksaa erikseen.

Soitinvuokrat vuonna 2018 -2019

 • Uudet, alle viisi vuotta vanhat, soittimet: vuokra 70 euroa/lukuvuosi
 • Vanhat, yli viisi vuotta vanhat, soittimet: vuokra 50 euroa/lukuvuosi

Hintaan sisältyy soittimen huolto, puhdistus ja varaosien hankinta.

Soittimen vuokrauksesta tehdään vuosittain vuokrasopimus.  Opiskelija on velvollinen korvaamaan soittimen korjauksesta aiheutuvat kulut. Pianonvirityksestä aiheutuvat kulut sisällytetään kurssimaksuun.

Maksuvälineet

Otamme kurssimaksuna vastaan Smartum -Kulttuuri- ja -Liikuntaseteli tai Smartum verkkomaksu, Tyky -Liikuntaseteli ja Tyky+ -Liikunta ja -Kulttuuriseteli sekä Haapaveden kaupungin myöntämä Kulttuuriseteli. Seteleiden käyt- täminen maksuvälineenä edellyttää asiointia opiston toimistossa. Seteleitä tulee olla niin paljon, että ne kattavat kurssimaksun kokonaan. Rahaa ei voi käyttää osamaksuna setelin kanssa. Poikkeuksena on Haapaveden kaupungin kulttuuriseteli, joka käy myös osamaksuna. Toimita setelit tai kuitti verkkomaksusta opiston toimistoon syyskuussa ja tammikuussa, ennen kurssimaksulaskutuksen alkamista. Tämän jälkeen seteli ei käy maksuvälineenä. Setelit ovat henkilökohtaisia, eikä niillä voi maksaa muiden perheenjäsenten kurssi- ja pääsymaksuja.

Kurssilaskutus

Jaana Autio p. 044 7591 303

Opintoseteli

Jokihelmen opistossa on jaettavana opetushallituksen rahoittamia opintoseteleitä, joita voivat hakea Jokihelmen opiston alueen

 1. työttömät
 2. maahanmuuttajat
 3. henkilöt, joilla on lyhyt peruskoulutus (kansa- tai peruskoulu)
 4. henkilöt, joilla on oppimisvaikeuksia (esim. luki-vaikeus, kuulo- tai kehitysvamma)
 5. seniorit yli 63-vuotiaat tai eläkkeellä olevat.

Kohderyhmät ovat valintajärjestyksessä.

Opiskelija voi käyttää 20 euron opintoseteliä maksuvälineenä Jokihelmen opiston järjestämään koulutukseen yksittäisen kurssin maksamiseen. Opintoseteli käy maksuvälineenä kevään 2019 opetuksessa. Opintoseteliä ei voi käyttää opintopassin maksamiseen. Opintoseteli on saajalle henkilökohtainen eikä sitä voi vaihtaa rahaksi. Seteleitä on rajoitettu määrä ja yksi seteli/opiskelija.

Opintoseteliä voi hakea täyttämällä hakemuslomakkeen, jonka saa opetusohjelman lopusta, Jokihelmen opiston toimistoista tai kunnantalojen neuvonnasta. Lomake palautetaan 30.11.2018 mennessä osoitteella Jokihelmen opisto, Vanhatie 45, PL 62, 86601 Haapavesi. Päätös kirjataan hallinto-ohjelmaan, jolloin tieto päätöksestä siirtyy suoraan laskutukseen. Henkilöille, joille ei myönnetä opintoseteliä, ilmoitetaan päätöksestä kirjallisesti.

Lisätietoja Anu Hultqvist, rehtori, p. 044 7591 244.

Maksuvälineet

Otamme kurssimaksuna vastaan Smartum -kulttuuri- ja -liikuntasetelin tai Smartum verkkomaksun, Tyky -liikuntasetelin ja Tyky+ -liikunta ja -kulttuurisetelin sekä Haapaveden kaupungin myöntämän kulttuurisetelin. Liikuntaseteleillä voi osallistua liikunta- ja tanssikursseille, kulttuuriseteleillä kaikkeen opetukseen. Seteleiden käyttäminen maksuvälineenä edellyttää asiointia opiston toimistossa. Seteleitä tulee olla niin paljon, että ne kattavat kurssimaksun kokonaan. Rahaa ei voi käyttää osamaksuna setelin kanssa. Poikkeuksena on Haapaveden kaupungin kulttuuriseteli, joka käy myös osamaksuna. Toimita setelit tai kuitti verkkomaksustasi opiston toimistoon syyskuussa ja tammikuussa, ennen kurssimaksulaskutuksen alkamista. Tämän jälkeen seteli ei käy maksuvälineenä. Setelit ovat henkilökohtaisia, eikä niillä voi maksaa muiden perheenjäsenten kurssi- ja pääsymaksuja.

Johtokunta

Jokihelmen opiston toimintaa ohjaa 11-jäseninen johtokunta. Lisää johtokunnasta Ota yhteyttä -sivulla.

Opiston pitämät rekisterit, vakuutukset, opiskelutodistukset

Opiston pitämät rekisterit

Opisto pitää opiskelijarekisteriä asiakassuhteen vuoksi. Emme luovuta rekisterin tietoja ulkopuolisille.

Henkilötietolain edellyttämä rekisteriseloste löytyy opiston www-sivuilta oheisesta linkistä:

Jokihelmen opiston rekisteriseloste.

Rekisteröintiehdot kursseille ilmoittautumisessa.

Vakuutukset

Jokihelmen opiston opiskelijat ovat Haapaveden kaupungin vakuutusturvan piirissä.

Kamppailulajeissa vakuutus koskee vain teoriajaksoja.

Opiskelutodistukset

Saat opiskelustasi pyynnöstä läsnäolotodistuksen, mikäli olet osallistunut vähintään 3/4 tunneista. Toimitusaika on kolme viikkoa.

Kahta vuotta vanhemmista todistuksista laskutamme 20 €.

Saat opiskelutodistuksen soittamalla

Tuula Hiitola, p. 044 7591 246

 • todistukset: Haapavesi, Kärsämäki, Pyhäntä ja Siikalatva

Liisa Kortet, p. 044 7591 503

 • todistukset: Oulainen ja Merijärvi

Ole hyvä ja jätä todistuspyynnöt toukokuun loppuun mennessä.

Valokuvaaminen ja videointi

Jokihelmen opisto valokuvaa ja videoi opintoryhmien toimintaa, opiston tapahtumia ja visuaalisten taiteiden kurssitöitä. Opisto voi julkaista valokuvia ja videoita opiston kotisivuilla ja opinto-oppaassa sekä käyttää opiston mainonnassa ja markkinoinnissa.