Toimistojen osoitteet, palveluajat ja puhelinnumerot

Haapaveden toimisto

Osoite: Vanhatie 45, PL 62, 86600 Haapavesi.
Puhelin: 044 7591 246, kurssi-ilmoittautumiset 044 7591 999, laskutus 044 7591 303.
Palveluajat: ma – to 10.00 – 15.00

Oulaisten toimisto

Osoite Keskuskatu 11, 86300 Oulainen.
puhelin: 044 7591 503, kurssi-ilmoittautumiset 044 7591 999.
Palveluajat: ti ja pe 10.00 – 15.00

Opetusajat ja lomat opistossa

Opetusaika – Vapaan sivistystyön opetus

SYKSY 2020

Syyslukukausi alkaa viikolla 38. Opetus käynnistyy ja päättyy porrastetusti. Kurssien yksityiskohtaiset tiedot löytyvät kurssitiedoista.

KEVÄT 2021

Kevätlukukausi alkaa viikolla 2.  Opinto-ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen kevään kursseille alkaa 1.11.2020.

Opetusaika – Taiteen perusopetus

SYKSY 2020

Syyslukukausi alkaa viikolla 34. Opetus käynnistyy ja päättyy porrastetusti. Kurssien yksityiskohtaiset tiedot löytyvät kurssitiedoista.

KEVÄT 2021

Kevätlukukausi alkaa viikolla 2. Opinto-ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen kevään kursseille alkaa 1.11.2020.

Syksyllä opetusta ei ole

 • syyslomalla viikolla 43
 • pyhäinpäivänä
 • itsenäisyyspäivänä

Keväällä opetusta ei ole

 • talvilomalla viikolla 10
 • pääsiäisenä
 • vappuna
 • helatorstaina

Ilmoittautuminen, opintojen alkaminen ja peruutukset

Voit ilmoittautua opintoryhmiin Internetin kautta tai puhelimitse p .044 7591 999.

Internetilmoittautuminen  1.11.2020 klo 9.00 – alkaen
Puhelinilmoittautuminen 2.11.2020 klo 10.00 – alkaen

ET VOI ilmoittautua tekstiviestillä tai vastaajapalvelun viestillä.

Alle 18 -vuotiaan ilmoittaa kursseille huoltaja.

Ilmoittautuminen on AINA SITOVA ja velvoittaa kurssimaksun suorittamiseen.

Ilmoittaudu kursseille tästä

Ilmoittautuessasi tarvitset kurssinumeron, jonka löydät kurssin nimen edestä. Lisäksi Sinun täytyy ilmoittaa nimesi, henkilötunnuksesi, osoitteesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi. On tärkeää, että annat ilmoittautuessasi kaikki pyydetyt tiedot. Henkilötunnus on pakollinen tieto laskutusta varten.

Noudata jokaisen kurssin kohdalla annettuja ilmoittautumisohjeita.

Otamme opiskelijat ryhmiin ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuessasi saat heti tietää, saatko kurssipaikan vai jäätkö varapaikalle. Vapautuvista opiskelupaikoista ilmoitamme puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköpostitse. Seuraa ilmoitteluamme.

Internet-ilmoittautuminen, kun olet jo asiakas

 1. Siirry sähköiseen opinto-ohjelmaan tästä linkistä.
 2. Valitse ruudun yläreunasta kohta ”Kirjautuminen”. Kirjaudu järjestelmään käyttäjätunnuksesi ja salasanasi avulla.
  • Käyttäjätunnus on yleensä sähköpostiosoitteesi
  • Jos olet unohtanut käyttäjätunnuksen, voit pyytää sen sähköpostiosoitteellasi kirjautumislomakkeen kohdasta ”Käyttäjätunnus tai salasana unohtunut?”
  • Jos olet unohtanut salasanasi, voit pyytää sähköpostiisi salasanan nollausohjeet antamalla käyttäjätunnuksesi kohdassa ”Käyttäjätunnus tai salasana unohtunut?”
 3. Tämän jälkeen pääset selaamaan kursseja ja ilmoittautumaan.

Internet-ilmoittautuminen, kun olet uusi asiakas

 1. Siirry sähköiseen opinto-ohjelmaan tästä linkistä.
 2. Valitse ruudun yläreunasta kohta ”Kirjautuminen”. Valitse avautuvalta näytöltä Rekisteröidy -painike.
 3. Täytä tähdellä merkityt pakolliset tiedot ja tallenna. Sinulle lähetetään tunnuksen aktivoimislinkki antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Toimi sen jälkeen järjestelmän ohjeiden mukaisesti.

Mikäli rekisteröityminen ei onnistu, tarkista vielä ettet ole rekisteröitynyt jo edellisenä vuonna. Tarvittaessa ota yhteys opistoon 044 7591 999.

Perheenjäsenen ilmoittaminen kurssille

Perheenjäsenen ilmoittaminen onnistuu kirjauduttuasi opinto-ohjelmaan. Valitse haluamasi kurssi ja klikkaa sen alla olevaa perheenjäsenen Rekisteröinti -painiketta. Ota yhteyttä toimistoon p. 044 7591 999, mikäli haluat ilmoittaa Internet-ilmoittautumisen kautta kursseille alaikäisiä perheesi jäseniä.

Kurssin alkaminen ja mahdolliset vapautuvat paikat

Emme lähetä erillistä tietoa kurssin alkamisesta. Mahdollisen kurssin peruuntumisen ilmoitamme puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköpostitse kaikille ennakkoon ilmoittautuneille.

Vapaita paikkoja voit tiedustella varsinaisen ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen p. 044 7591 246, Haapavesi, Kärsämäki, Pyhäntä ja Siikalatva tai p. 044 7591 503, Oulainen ja Merijärvi.

Opintoryhmän alkaminen ja peruuntuminen

Opintoryhmän alkaminen ja toimiminen edellyttää riittävää määrää maksavia osallistujia. Olemme laskeneet osallistujamäärät kursseittain kustannusten mukaan.

Opisto ei vastaa opistosta riippumattomista syistä johtuvista opetuskertojen peruuntumisista. Ilmoitamme opetuskerran peruuntumisesta mahdollisuuksien mukaan opiskelijoille tekstiviestillä.

Palvelumme helpottamiseksi muistathan ilmoittaa yhteystietojesi muuttumisesta! Pääsääntöisesti opisto ei korvaa yhden opetuskerran peruuntumista eikä se myöskään oikeuta kurssimaksun alennukseen. Pyrimme pitämään peruuntuneet opetuskerrat myöhemmin ilmoitettuna ajankohtana kauden aikan, mikäli niitä on enemmän kuin yksi.

Emme lähetä erillistä tietoa kurssin alkamisesta.

Mahdollisen kurssin peruuntumisen ilmoitamme puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköpostitse kaikille ennakkoon ilmoittautuneille.

Vapaita opiskelupaikkoja voit tiedustella varsinaisen ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen
p. 044 7591 246, Haapavesi, Kärsämäki, Pyhäntä ja Siikalatva
p. 044 7591 503, Oulainen ja Merijärvi.

Opiskelupaikan peruminen

Peruutuksesta on aina ilmoitettava opiston toimistoon:

p. 044 7591 246 Haapavesi, Kärsämäki, Pyhäntä ja Siikalatva tai
p. 044 7591 503 Merijärvi ja Oulainen.

Voit perua varatun paikan veloituksetta ilmoittautumisajan päättymiseen mennessä.

Laskutamme peruutusmaksuna 50 % kurssimaksusta, mikäli kurssipaikka on peruttu viisi (5) työpäivää ennen kurssin alkua.

Maksut, maksuvälineet ja opintosetelit

Laskutamme kurssimaksut sekä syksyllä että keväällä. Emme palauta kurssimaksuja.

Lähetämme laskun Sinulle kotiosotteeseen kurssin alkamisen jälkeen. Huolehdithan maksusta eräpäivään mennessä, maksamattomat laskut siirtyvät eräpäivän jälkeen automaattisesti perintätoimiston hoidettavaksi. Kurssimaksu on mainittu kyseisen kurssin kohdalla esitteessä ja internet-sivulla.

Opiskelijat hankkivat itse kurssilla tarvitsemansa materiaalit. Opettajan hankkiessa materiaaleja ja tarvikkeita hän perii tarvikemaksun opiskelijoilta.

Sisaralennus annetaan taiteen perusopetuksessa ryhmäopetuksessa opiskeleville saman perheen sisaruksille. Taiteen perusopetuksessa opiskelevien sisarusten lukukausimaksuista vähennetään 10 €. Alennuksen saaminen edellyttää sisarusten nimien ilmoittamista opiston toimistoon.

Aktiivialennus 20 € annetaan taiteen perusopetuksessa ryhmäopetuksessa opiskeleville, jotka opiskelevat yhtä aikaa kolmea tai useampaa taiteen perusopetuksen opintokokonaisuutta. Alennus 20 € annetaan kalleimpaan kurssiin.

Vuorotyötyötä tekevien liikuntapassi on kymmenen kerran kortti, joka oikeuttaa osallistumaan eri liikuntaryhmiin työvuoroista huolimatta. Opiskelija lunastaa vuoropassin toimistosta lukukauden alussa ilmoittautuessaan kursseille.

Työttömyysalennus on 50%, henkilölle, joka on työtön. Työttömyys todistetaan Kelan tai työttömyyskassan edellisen kuukauden maksutositteela tai työvoimatoimiston antamalla todistuksella. Merkintä pelkästään nettisivuille tai ilmoittautumislomakkeeseen kohtaan työtön ei oikeuta alennukseen. Alennusta ei myönnetä kurssimaksun laskun lähettämisen jälkeen.

Taiteen perusopetuksen vapaaopiskelijapaikat

Jokihelmen opistossa on vuosittain tarjolla vapaaopiskelijapaikkoja. Johtokunta vahvistaa vapaaopiskelijapaikkojen määrät vuosittain.

Jokihelmen opiston johtokunta voi myöntää opiskelijalle oikeudet opiskella taiteen perusopetuksessa ilman lukukausimaksua. Vapaaopiskelijapaikka myönnetään ensisijaisesti opiskelijalle, jos opiskelijan tulot eivät ylitä 1.533,57 € brutto/kk tai  perheen/huoltajien tulot eivät ylitä alla olevia tulorajoja:

Perheen koko* Perheen kaikki tulot €**
2 2 037
3 2 503
4 2 969
5 3 435
6 3 901
7 4 367
8 4 833

* Perheen koko = yhteistaloudessa asuvat vanhemmat ja taloudessa asuvat alaikäiset lapset
** Perheen veronalainen ansio

Johtokunta on tehnyt delegointipäätöksen rehtorille myöntää vapaaopiskelijapaikan ryhmäopetuksessa opiskelevalle opiskelijalle vuodeksi kerrallaan ensisijaisesti aikaisemmin harrastaneelle sekä aktiivisuutensa osoittaneelle opiskelijalle. Perhe voi hakea paikkaa oppaan lopussa olevalla hakemuksella syyskuun loppuun mennessä. Hakemuksesta tulee ilmetä perheen edellisen vuoden verotulot ja/tai perheen maksukykyyn vaikuttavat seikat. Vapaa-opiskelijapaikan saaneille ilmoitamme asiasta henkilökohtaisesti. Hakemukset lähetetään osoitteeseen Jokihelmen opisto/rehtori Vanhatie 45, PL 62, 86600 Haapavesi. Käsittelemme hakemukset luottamuksellisesti.

Materiaali-, väline- tai polttomaksut opiskelija maksaa erikseen.

Soitinvuokrat

 • Uudet, alle viisi vuotta vanhat, soittimet: vuokra 70 euroa/lukuvuosi
 • Vanhat, yli viisi vuotta vanhat, soittimet: vuokra 50 euroa/lukuvuosi

Hintaan sisältyy soittimen huolto, puhdistus ja varaosien hankinta.

Soittimen vuokrauksesta tehdään vuosittain vuokrasopimus.  Opiskelija on velvollinen korvaamaan soittimen korjauksesta aiheutuvat kulut. Pianonvirityksestä aiheutuvat kulut sisällytetään kurssimaksuun.

Maksuvälineet

Otamme kurssimaksuna vastaan Smartum -Kulttuuri- ja -Liikuntaseteli tai SmartumPay -mobiilimaksu, Tyky -Liikuntaseteli ja Tyky+ -Liikunta ja -Kulttuuriseteli sekä Haapaveden kaupungin myöntämä Kulttuuriseteli. Seteleiden käyttäminen maksuvälineenä edellyttää asiointia opiston toimistossa. Toimita setelit tai kuitti verkkomaksusta opiston toimistoon syyskuussa ja tammikuussa, ennen kurssimaksulaskutuksen alkamista. Tämän jälkeen seteli ei käy maksuvälineenä. Setelit ovat henkilökohtaisia, eikä niillä voi maksaa muiden perheenjäsenten kurssi- ja pääsymaksuja. SmartumPay -mobiilimaksusta voit toimittaa kuitin myös sähköpostitse osoitteeseen kansalaisopisto@haapavesi.fi.

Kurssilaskutus

Kurssilaskutus asioissa voit ottaa yhteyttä p. 044 7591 303

Opintoseteli

Jokihelmen opistossa on jaettavana opetushallituksen rahoittamia opintoseteleitä, joita voivat hakea Jokihelmen opiston alueen

 1. työttömät
 2. maahanmuuttajat
 3. henkilöt, joilla on lyhyt peruskoulutus (kansa- tai peruskoulu)
 4. henkilöt, joilla on oppimisvaikeuksia (esim. luki-vaikeus, kuulo- tai kehitysvamma)
 5. seniorit yli 63-vuotiaat tai eläkkeellä olevat.

Kohderyhmät ovat valintajärjestyksessä.

Opiskelija voi käyttää 20 euron opintoseteliä maksuvälineenä Jokihelmen opiston järjestämään koulutukseen yksittäisen kurssin maksamiseen. Opintoseteli käy maksuvälineenä kevään opetuksessa. Opintoseteliä ei voi käyttää opintopassin maksamiseen. Opintoseteli on saajalle henkilökohtainen eikä sitä voi vaihtaa rahaksi. Seteleitä on rajoitettu määrä ja yksi seteli/opiskelija.

Opintoseteliä voi hakea täyttämällä hakemuslomakkeen, jonka saa tulostettua tästä , Jokihelmen opiston toimistoista tai kunnantalojen neuvonnasta. Lomake palautetaan marraskuun loppuun mennessä osoitteella Jokihelmen opisto, Vanhatie 45, PL 62, 86601 Haapavesi. Päätös kirjataan hallinto-ohjelmaan, jolloin tieto päätöksestä siirtyy suoraan laskutukseen. Henkilöille, joille ei myönnetä opintoseteliä, ilmoitetaan päätöksestä kirjallisesti.

Lisätietoja Anu Hultqvist, rehtori, p. 044 7591 244.

Johtokunta

Jokihelmen opiston toimintaa ohjaa 11-jäseninen johtokunta. Lisää johtokunnasta Ota yhteyttä -sivulla.

Opiston pitämät rekisterit, vakuutukset, opiskelutodistukset

Opiston pitämät rekisterit

Opisto pitää opiskelijarekisteriä asiakassuhteen vuoksi. Emme luovuta rekisterin tietoja ulkopuolisille.

Henkilötietolain edellyttämä rekisteriseloste löytyy opiston www-sivuilta oheisesta linkistä:

Jokihelmen opiston rekisteriseloste.

Rekisteröintiehdot kursseille ilmoittautumisessa.

Vakuutukset

Jokihelmen opiston opiskelijat ovat Haapaveden kaupungin vakuutusturvan piirissä.

Kamppailulajeissa vakuutus koskee vain teoriajaksoja.

Opiskelutodistukset

Saat opiskelustasi pyynnöstä läsnäolotodistuksen, mikäli olet osallistunut vähintään 3/4 tunneista. Toimitusaika on kolme viikkoa.

Kahta vuotta vanhemmista todistuksista laskutamme 20 €.

Saat opiskelutodistuksen soittamalla

Laura Palokangas, p. 044 7591 246

 • todistukset: Haapavesi, Kärsämäki, Pyhäntä ja Siikalatva

Liisa Kortet, p. 044 7591 503

 • todistukset: Oulainen ja Merijärvi

Ole hyvä ja jätä todistuspyynnöt toukokuun loppuun mennessä.

Valokuvaaminen ja videointi

Jokihelmen opisto valokuvaa ja videoi opintoryhmien toimintaa, opiston tapahtumia ja visuaalisten taiteiden kurssitöitä. Opisto voi julkaista valokuvia ja videoita opiston kotisivuilla ja opinto-oppaassa sekä käyttää opiston mainonnassa ja markkinoinnissa.